piątek, 4 maja 2012

Jak skutecznie się odchudzać.



Ile razy stosowałaś diety – bez skutku? Jak często czułaś się źle, osłabiona i głodna. A może wystarczy zlikwidować rzeczy, które przeszkadzają w skutecznym spadku wagi. Oto kilka przykładów, które na pewno pomogą w uzyskaniu wymarzonej sylwetki.
Pierwsza podstawowa zasada to nawadnianie organizmu. Codziennie tracimy 2,5 litra wody, więc trzeba ją uzupełniać. Ważne jest, aby codziennie pić co najmniej 2 litry wody, herbatek ziołowych, soków owocowych (oczywiście niesłodzonych) i warzywnych. Napoje również pomagają w pozbyciu się uczucia głodu, więc likwiduje potrzebę podjadania.
Zgubą słodycze. Masz apetyt na słodkie? Nie zaczynaj dnia od bułki z dżemem, łatwo można zmusić cukier w organizmie do wolniejszego spadku cukru, jeżeli na śniadanie zjemy jogurt naturalny ze świeżymi owocami. Polecana jest również herbata mate, która zmniejsza zapotrzebowanie na słodkie przekąski.
Polacy lubią solić. Jednak również tę przyprawę możemy zastąpić ziołami. Wskazane zioła suszone np. bazylia, oregano, koperek czy natka. Są również dostępne mieszanki ziół bez dodatków zagęszczaczy (tak jak w przypadku fixów). Dostępne są również na rynku zioła w doniczkach, warto je mieć pod ręką w kuchni, co więcej, ozdabiają np. kuchenny parapet.
Jedz co najmniej pięć posiłków dziennie. To nie mit. Ograniczając posiłki do dwóch czy trzech, wcale nie chudniemy. Nasz organizm wchodzi w fazę obrony. Magazynuje energię, aby w długich przerwach mieć zapas. Po dłuższych przerwach, kiedy czujemy głód jemy więcej. Ważne jest więc, jedzenie często ale w małych ilościach.
Nadmiar stosowania tłuszczów zawsze wpływał źle na figurę. Nie rezygnuj jednak z nich całkowicie. Do potraw można stosować tłuszcze roślinne typu oliwa, oleje roślinne czy orzechy. Wbrew wszystkiemu tłuszcze potrzebne są do poprawnej pracy twojego metabolizmu.
Wiosna to jest najlepszy czas na pracowanie nad swoją sylwetką. Dlaczego? Ponieważ można kupić nowalijki. Świeże warzywa gotowane na parze czy nawet sucho mrożone mieszanki warzywne to najlepszy sposób na dobre dodatki do dań głównych czy zup.
Nic nie jem – a tyję. To prawda, ale czy tak naprawdę jesteśmy wobec siebie uczciwi? Najlepszym sposobem na kontrolowanie tego co się je – jest zapisywanie. Każda czekoladka, cukierek czy plasterek szynki wyciągnięty na szybko z lodówki to dodatkowe i niepotrzebne kalorie.
Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie niedojadania między posiłkami. Zamiast kanapki, nawet najmniejszej, zjedz jabłko czy kawałek pomarańczy, zapij szklanką soku czy wody. Doskonała jest zielona herbata z maliną.

Sprawdź co możesz znaleźć na blogu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz